Matematică simplă

Se dă un articol de maxim angajament despre cel mai mare magazin online de whatever din .ro. Printre multe alte bla-bla-uri de marketing, pe acolo spune că:

 • pe site intră 2.7 milioane de vizitatori unici zilnic
 • rate de conversie este de 6%

Conform definiiției din site-ul non-grata în curtea respectivului magazin, asta înseamnă că zilnic sunt generate 160.000 de vânzări. În medie, în fiecare zi, o sută șaizeci de mii de vânzări.

România are o populație online de aproximativ 8,6 milioane de utilizatori. În categoria asta intră și mama, care tastează url-uri în Google, și vecinul pensionar de la parter care vorbește cu fiul său din Canada pe Skype. Niciunul dintre ei nu a comandat niciodată nimic online (știu pentru că am încercat să-i conving să o facă).

Și totuși, în medie, fiecare dintre ei cumpără ceva o dată la 54 de zile (=8,6M utilizatori / 160k vânzări pe zi) de la acel magazin. Tot în articol găsim cota de piață a magazinului, respectiv 180M dintr-o piață de 257M (strict pentru electro IT), adică 70%. Ceea ce înseamnă că, statistic vorbind, fiecare persoană pe care ați văzut-o intrând pe net cumpără online un produs electronic o dată la 5 săptămâni. Nu mai vorbim de momentele când cumpără ceva de îmbrăcat, când dau banii pe oferte speciale de reduceri colective sau când cumpără un cadou pentru cei dragi. Doar electronice!

Le urez decent sincere felicitări pentru că au reușit să convingă românii să scoată atația bani din buzunar.

Dar stai! Că de Flack Briday™ au vândut ~100.000 de produse. Nu vânzări, produse. O zi cu statistici fără precedent (când traficul a distrus hoarde întregi de procesoare), petrecută nu mai demult de acum jumătate de an, și cu niște statistici absolut modeste în comparație cu cele declarate acum.

Bine, ori așa, ori n-am citit eu dicționarul intern al magazinului antemenționat care (re)definește concepte cheie precum ”rată de conversie”, ”rețea de afiliere”, ”proprietate intelectuală” și altele asemenea.

Îmi doresc să pot fi și eu atât de sincer, decent, modest, integru și de încredere când mă fac mare.

BONUS: am făcut o comandă acum și are ID-ul 6 milioane și ceva. Le-or fi resetat de curând 😛

PS: Există vreo asociație de trolli/hateri în care mă pot înscrie?

3 thoughts on “Matematică simplă

 1. Am plasat si eu o comanda pe e mg chiar de blue monday , pardon de black friday , iar numarul comenzii norocoase a fost # 7.142.837 , si spun norocoase pentru ca am prins produse cu reduceri de 60 si 40 la % , iar valoarea total a produselor a fost fabuloasa suma de 399.95 Lei 🙂
  In rest , nu am mai cumparat de la ei de vreo doi ani pentru ca sunt scumpi . Sunt suficiente 5 minute sa compari preturile pe un produs de la emag si de la altii si vei avea parte de mari surprize .
  Exemplu luat rapid la intamplare , Televizor LED 3D Samsung, 101 cm, Full HD, 40ES6100
  Preturi: emag 2999 , avstore 2595 , debo.ro 2585 .
  Iar situatia asta a preturilor de la emag a mai bine de 2 ani , dar raman cu cota de piata de 70% .
  Somn usor , natiune .

Leave a Reply

Your email address will not be published.