De ce iubesc GitHub

O dată la ceva timp apare un serviciu care adună laolaltă toate problemele dintr-un anumit domeniu și le rezolvă. Pur și simplu. Și n-ai cum să nu fii foarte bucuros când te confruntai chiar tu cu (măcar o parte dintre) acele probleme.

Exact asta mi se pare că face Git. O gașcă de băieți programacioși s-au strâns și au început să se plângă de neajunsurile SVN-ului, apoi s-au pus pe rezolvat. Iar la fiecare pas s-au gândit cum ar vrea ei, programatorii, să funcționeze un sistem de control al versiunilor și exact așa au făcut. Rezultatul este absolut genial și extrem de ușor de folosit.

Însă la ce bun un nou sistem de control al versiunilor, chiar și așa performant ca Git, dacă în fiecare organizație el ar fi implementat diferit, cu proceduri specifice de utilizare și cu chestii adiționale de învățat pentru dezvoltatori? Aici intervine unul dintre cei mai buni prieteni ai dezvoltatorului modern (în special web developer, dar în niciun caz limitat la el): GitHub.

Ce face GitHub într-un mod semi-magic este că învață pe toată lumea să folosească aceeași tehnologie, punând la dispoziție o interfață web comună și completă de folosire a lui Git. Deasupra acestuia adaugă o sumedenie de unelte care mai de care mai utile care fac super-ușoară viața celor care îl folosesc.

Majoritatea proiectelor open-source mișto sunt pe GitHub, iar participarea la ele este acum o joacă de copii. Să uităm de ora dedicată pregătirii și trimiterii unui patch pe mail pentru cele 10 minute de coding efectiv. Să uităm de cele 18 soluții de bugtracking, fiecare cu contul și parola ei. Să uităm de uneltele dubioase de code review. Să uitam de interfețele anoste (a se citi „urâte”) de acum 10 ani. Gata! „Social coding” chiar e pe bune! Acum îmi face plăcere să contribui la un proiect sau să accept modificări la cele pe care le administrez. Și ce mi se pare cel mai tare este că, după toate probabilitățile, este ultima platformă de SCM pe care va trebui s-o învăț, pentru că toată lumea o folosește.

Toată lumea înseamnă și companiile? Da, pentru că GitHub oferă conturi de companie, cu posibilitatea managementului echipelor, cu repozitorii private (contra cost) și cu posibilitatea de integrare cu o sumedenie de ERP-uri deja existente.

Deci dacă nu v-a preocupat până acum, citiți despre Git și faceți-vă cont pe GitHub. Mă găsiți și pe mine acolo, dacă vreți să mă urmăriți.

1 thought on “De ce iubesc GitHub

Leave a Reply

Your email address will not be published.