Întrebări care își dau singure răspunsul

Vouă vi se întâmplă să nu știți cum să întrebați ceva? Nu vă înflăcărați, e doar o întrebare… 🙂

Eu sunt genul ăla logic-nazi care nu răspunde la întrebări dacă nu sunt formulate perfect logic sau care se bazează pe premise care – cel puțin din punctul meu de vedere – nu sunt adevărate. Sunt ca un motor de căutare din ’98, când nu știa de approximate mathces, search suggestions și așa mai departe. Nici nu mă obosesc să înțeleg ce și cum! Dacă undeva se întrerupe firul logic, pur și simplu refuz să duc eu raționamentul mai departe, să intuiesc ce voia să spună interlocutorul și, într-un final apoteotic, să răspund. Ca urmare absolut firească a acestui comportament (pe care nu-l recomand nimănui care accede la o viață socială normală), am grijă să îmi formulez cât mai corect și complet întrebările pe care le pun eu însumi.

Și ce-am constatat este că, în general, o întrebare documentată și formulată corect nici măcar nu mai trebuie pusă, în multe cazuri. Ea are tendința să creeze legături logice care duc direct la răspuns sau la resurse de a găsi răspunsul fără ajutor din exterior.

Dacă abstractizările mele dezarmante nu v-au făcut să plecați până acum, uite și un exemplu prin care mă voi face – sper – mai bine înțeles:

Aveam nevoie de o funcție din MySQL care făcea niște lucruri (irelevant ce anume, în economia exemplului). Nici măcar nu știam ce ar trebui să caut pe Google, așa că voiam să apelez la inteligența colectivă a urmăritorilor mei și să pun urmatoarea întrebare pe Google+:

Am un tabel MySQL copii (id, nume) si un tabel jucarii (id, nume, id_copil), fiecare jucarie avand un id_copil in functie de posesor (foreign key).

Vreau un raport cu 2 coloane: copil (nume) | jucarii, cu a doua coloana continand numele tuturor jucariilor copilului respectiv, lipite cu spatiu sau alt caracter.

Care e functia care lipeste rezultatele unui subquery? Sau ce trebuie sa caut pe Google?

Surprinzător (sau nu), pe măsură ce am scris-o mi-am clarificat eu mie ce vreau, de fapt, să obțin (i.e. să agreg rezultatele unui query). Subsecvent, mi-am dat seama ce trebuie să caut pe Google și să ajung în 10 secunde la rezultat.

Unul dintre puținele lucruri utile și aplicabile cu care am rămas din facultate este că un bun inginer nu învață lucruri pe de rost. El învață unde să caute și cum să găsească acele lucruri. 😉 Așa că, înainte de a bate pe cineva la cap cu o întrebare, stai 2 minute și reflectă asupra ei. Clarifică-ți ce vrei să afli. Este foarte posibil să știi deja răspunsul.

1 thought on “Întrebări care își dau singure răspunsul

  1. Pingback: 15 lucruri aplicabile zilnic pe care le-am învățat programând | Tudor Sandu

Leave a Reply

Your email address will not be published.